Basis beskjæring
Beskjæring stimulerer til blomstring, fruktproduksjon og fornyelse av busker og trær. Beskjæring tillater at luft og ikke minst sol når inn blant grenene, noe som gir bedre helse og forhindrer sykdommer.
Basis beskjæring
Beskjæring stimulerer til blomstring, fruktproduksjon og fornyelse av busker og trær. Beskjæring tillater at luft og ikke minst sol når inn blant grenene, noe som gir bedre helse og forhindrer sykdommer.
Hvordan skal man beskjære i hagen?
Det er bedre å beskjære plantene stegvis og litt av hvert, enn å ta for mye på èn gang. Hvis du skal beskjære i hagen for første gang, ta det stegvis. Studer plantene over tid, og noter hvordan de ulike reagerer på beskjæringen.
Når plantene er beskjært på rett måte, vil de også raskere komme til hektene og forbli sunne og friske. Det anbefalles å ikke beskjære mer enn èn tredejedel av plantes krone av gangen. Kronen er den delen av planten som stikker ut av en gren med nye grener og blader. Vær påpasselig med at overflaten som er beskjært er ren og rett etter klippingen.
Det er alltid smart å ha i bakhodet at en plante alltid bør bli beskjært slik at dens naturlige vekst ivaretas. Hvordan en plante vokser kan iaktas ved å obsereve hvordan en voksen plante av samme type vokser, samt å studere variasjonen i denne. Noen ganger kan det være slik at en plante er plantet på et sted hvor den ikke trives, noe som kan føre til at den må beskjæres oftere. Dette går utover både hageeieren og planten. I slike situasjoner kan det være smart å grave opp planten, for så å finne et mer egnet sted for den.
Hvordan klippe på korrekt måte:
- Klipp ca 1 cm over neste friske knopp, uten å skade den; dette vil hjelpe knoppen med å forme et nytt friskt skudd.
- Lag rene, rette kutt med skarpe redskaper som er laget for jobben som skal utføres.
- Pass på å klippe over et skudd som lener seg utover fra senter. På denne måten vil de nye skuddene ha nok plass for å utvikle seg, og ikke vokse innover mot senter.
Hvordan fjerne tykkere grener:
- Pass på å alltid beskjære grener på en måte som minimaliserer det etterlatte såret.
- Fjern aldri kraven innerst på grenen; dette vil hjelpe treet å leges raskere.
- Tunge grener kan lett falle ved beskjæring, så bruk egnet redskap og vi omtanke for treet gjennom å bruke rett teknikk.
Fjern dette fra busker og trær:
- Døde, skadede og syke grener
- Grener som vokser/stuper mot bakken
- Sterkt forvokste eller for tette grener som forhindrer lys å trenge inn i planten
- Spesielt for yngre planter: fjern grener som vokser innover eller nedover samt de som prøver å ta over for hovedgrenene
- Vannspirer, tresugere og rotsugere.
Hvorfor beskjæring er så viktig
- Beskjæring er en av de viktigste sysslene man kan gjøre i hagen, da det vil sikre friskere trær og busker.
- Beskjæring hjelper også for å kontrollere størrelsen på vekstene, formene og tettheten til busker og trær.
- Korrekt beskjæring fremmer blomstring, fruktproduksjon og fornyelse.
- Beskjæring gjør også sitt til at luft og ikke minst sollys slipper til, noe som igjen gir sunnere planter.
Grunnene til at plantens habitat også betyr noe
Selvom beskjæring i seg selv kan revitalisere en plante, så er det ikke alltid slik at det er kun dette som gjelder for at en plante skal trives. Meget rask og ukontrollert vekst, for mørkt, for lyst, for lite vann og for mye vann er alle parametre som spiller inn. Også jorden i seg selv er en viktig faktor, da for lite næring, eller planter som stjeler næring ofte kan gi en usunn plante.
Tre tips for nybegynneren:
- Pass alltid på at beskjæringsredskapen har en jevn og skarp egg: skarpe, riktige redskaper som er laget for oppgaven som skal utføres, klipper bedre.
- Ikke bli for ivrig: beskjær aldri mer enn èn tredjedel av plantens masse av gangen.
- Bli kjent med plantene dine: beskjær dem basert på deres naturlige vekst.
Husk! Beskjæring skal kun gjøres når det er nødvendig - noen planter krever ikke beskjæring i det hele tatt. Unødvendig beskjæring kan skade mer enn det gavner, og kan i visse tilfeller være med på å forkorte levetiden.
Tynning holder buskene friske og åpne
Grunnen til at man bør trimme buskene er for å bygge oppom vitaliteten til planten. Det passer de fleste typer busker, og er ofte den eneste typen beskjæring man behøver å gjøre. Tynning gjør at buskene er mer åpne, noe som forhindrer sykdommer og foråtnelser. Når man trimmer, bør man beskjære:
- Noen av de eldste skuddene. Eldre skudd sees enkelt ved at de er tykkere, har mindre løv eller nåler, er mørke i fargen og har "flassete" bark.
- Overdrevent tette grener som forhindrer at sollyset når inn til senteret av busken.
- Grener som vokser langs bakken, eller som er ødelagte eller på noen måte skadet.
Husk! Klipp skuddene ned til grunnen, evnt til nærmeste friske forgrening.
Foryngring kan redde en vissen busk
Foryngring betyr i grove trekk at man klipper ned alle skudd til ca 10 til 20 cm tidlig på våren før nye skudd har skutt fart. Det er enkelt og effektivt, og brukt for å fornye visne busker da dette vil stimulere til sterk vekst og da påfølgende revilitalisere busken. En slik nedkutting bør ikke gjøres hvis det ikke er nødvendig, da det kan forkorte livet til planten. De fleste planter trenger ikke en slik behandling før de er 15 til 20 år gamle.
Husk! Det er viktig at man forsikrer seg om at planten er en raskt voksende type og ta det er rikelig med skudd før denne typen beskjæring utføres. Sentvoksende varianter (som asalea, bartrær, og andre evig grønne typer) kan ikke beskjæres på denne måten da de mest sannsynlig ikke vil overleve denne type behandling.
Forsikre deg om at busken eller hekken vil bre seg utover
Beskjæring etter beplantning gjøres rett etter at planten er satt i jorden, og før de første skuddene skyter fart. Dette er for å sikre at sevjen vil sikre videre vekst til de beskjærte skuddene. Hvis en plante er plantet på sommeren eller på høsten, gjøres denne jobben den påfølgende våren. Hvis planten er nydyrket frem fra potte og den har 5 sterke skudd som igjen har forgrenet seg, så er det ikke nødvendig å beskjære etter beplanting. Hekkplanter, som vanligvis er rene røtter med ett enkelt skudd, må derimot beskjæres etter planting for å skyte nye skudd.
- Skuddene klippes i en høyde av ca 10 til 20 cm fra bakken
- eller over der grenen deler seg.
Husk! Skuddet klippes ca 1 cm fra nærmeste friske knopp. Tynne og skadede skudd fjernes.